LIRES-logo_small-2-eng

Εργαστήριο Πληροφορικής και Ρομποτικής στην Εκπαίδευση και την Κοινωνία

Για Εμάς

Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής και Ρομποτικής στην Εκπαίδευση και την Κοινωνία – ΛΙΡΕΣ (ΦΕΚ Β’4630 / 28.12.2017), της Σχολής Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, εστιάζει στις διδακτικές, ερευνητικές και επιστημονικές ανάγκες που σχετίζονται με τις σύγχρονες εφαρμογές της Πληροφορική και Ρομποτική στην Εκπαίδευση και την Κοινωνία. Οι ερευνητικοί τομείς του εργαστηρίου είναι: Αλληλεπίδραση ανθρώπου-ρομπότ, σχεδιασμός και ανάπτυξη πρωτοτύπων ρομποτικών οντοτήτων για εφαρμογές κοινωνικής υποστήριξης (Socially Assistive Robotics) με βάση τις ανάγκες των ενδιαφερομένων, Εκπαιδευτική Ρομποτική, αξιοποίηση ρομποτικών τεχνολογιών στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και στρατηγικών , Ψηφιακός μετασχηματισμός για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη κ.λπ. Τα μέλη του LIRES (μέλη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και άλλων Πανεπιστημίων, υποψήφιοι διδάκτορες και εξωτερικοί ερευνητές) υλοποιούν Εθνικά, ευρωπαϊκά και εσωτερικά έργα, με δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά/συνέδρια και βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς. Είναι μια διεπιστημονική ομάδα, που αποτελείται από Μηχανικούς, Ψυχολόγους, Δασκάλους, Αρχιτέκτονες, Κοινωνικούς Επιστήμονες και ειδικούς STEM. Η LIRES είναι καλά εξοπλισμένη σε υποδομές, λογισμικό και υλικό για την ανάπτυξη ρομποτικών εξαρτημάτων, ρομποτικών συστημάτων και τεχνολογιών ρομποτικών συστημάτων. Επιπλέον, με συνεχή συμμετοχή ανταγωνιστικά προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης, χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, η Γ.Γ.Ε.Τ. και βιομηχανικούς εταίρους. Η LIRES διαθέτει εξαιρετική τεχνογνωσία σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού και της υλοποίησης ρομποτικών συστημάτων με κοινωνικό, παιδαγωγικό και βιομηχανικό χαρακτήρα. Το εργαστήριο LIRES υποστηρίζει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Επιστήμες της Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης» στην υλοποίηση της έρευνας με την ανάπτυξη τεχνολογικών και λογισμικού. Το εργαστήριο LIRES υποστηρίζει επίσης κοινωνικές δράσεις σε συνεργασία με υπηρεσίες και κοινωνικούς φορείς. Παράλληλα, εποπτεύεται από την Ακαδημία Ρομποτικής του UoM (https://robotics.uom.gr), τα μαθήματα της οποίας παρακολουθούν μαθητές όλων των ηλικιών σε όλη την Ελλάδα.

Τομείς έρευνας

  1. Αλληλεπίδραση ανθρώπου-ρομπότ
  2. Σχέδιο
  3. Ανάπτυξη πρωτοτύπων ρομποτικών οντοτήτων για εφαρμογές κοινωνικής υποστήριξης (Socially Assistive Robotics) με βάση τις ανάγκες των ενδιαφερόμενων μερών
  4. Εκπαιδευτική Ρομποτική και αξιοποίηση ρομποτικών τεχνολογιών στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και στρατηγικών.
  5. Ψηφιακός μετασχηματισμός για την Αειφόρο Ανάπτυξη Εκπαίδευση κ.λπ.

Διακρίσεις

  • Golden Award in Educational Leader Awards 2021, Κατηγορία: «Πανεπιστήμια-Διαδικτυακή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση», με την εφαρμογή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για συνδιδασκαλία πανεπιστημιακών διαλέξεων με τη βοήθεια του κοινωνικά υποστηρικτικού ρομπότ Nao (Αθήνα, 2021)
  • Bronze Award in Educational Leader Awards 2021, με Εφαρμογή Επαυξημένης Πραγματικότητας για περιβάλλοντα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης-Εκπαιδευτική Ρομποτική (Αθήνα, 2021)
  • Στο πλαίσιο του προγράμματος STIMEY – Science Technology Innovation Mathematics Engineering for the Young (HORIZON2020 H2020-SEAC-2015-1, αριθμός συμφωνίας επιχορήγησης: 709515), το εργαστήριο LIRES σχεδίασε και ανέπτυξε δύο ρομπότ κοινωνικής αλληλεπίδρασης για την υποστήριξη των μαθητών σε αντικείμενα STEM. Ένα από τα πρωτότυπα ρομπότ LIRES, κέρδισε την τρίτη θέση στον διεθνή διαγωνισμό IDA2018 στην κατηγορία εκπαιδευτικής τεχνολογίας (Λος Άντζελες, 2019).
  • Το ρομπότ Daisy, που αναπτύχθηκε για εκπαιδευτικές εφαρμογές για άτομα στο φάσμα του Αυτισμού με στόχο την απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων, κέρδισε το βραβείο TELLUS 2015 για καινοτόμες τεχνολογίες στην εκπαίδευση (Παρίσι 2015).
  • Το εργαστήριο, κατόπιν πρόσκλησης, συμμετείχε στην έκθεση «Tech for Social Good» που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Νοέμβριος 2018),
  • Η πρώτη εθνική αποστολή της Ελλάδας στο CES Las Vegas (Ιανουάριος 2019), στη ΔΕΘ 2018
  • Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομπότ (WRO)
    • Η Ακαδημία Ρομποτικής κατετάγη 10η στο Σότσι της Ρωσίας (Νοέμβριος 2014)
    • Η Ακαδημία Ρομποτικής κατέλαβε την πρώτη θέση στην Ελλάδα (Ιούνιος 2014)
    • Η Ακαδημία Ρομποτικής κατέλαβε την πρώτη θέση και συμμετείχε στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στη Μαλαισία (Νοέμβριος 2012)
    • Η Ακαδημία Ρομποτικής κατέλαβε την πρώτη θέση και συμμετείχε στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στις Φιλιππίνες (Νοέμβριος 2010)

      Οι ερευνητικοί τομείς του εργαστηρίου είναι: Αλληλεπίδραση ανθρώπου-ρομπότ, σχεδιασμός και ανάπτυξη πρωτοτύπων ρομποτικών οντοτήτων για εφαρμογές κοινωνικής υποστήριξης (Socially Assistive Robotics) με βάση τις ανάγκες των ενδιαφερομένων, Εκπαιδευτική Ρομποτική, αξιοποίηση ρομποτικών τεχνολογιών στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και στρατηγικών , Ψηφιακός μετασχηματισμός για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη κ.λπ.

Τα μέλη του LIRES (μέλη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και άλλων Πανεπιστημίων, υποψήφιοι διδάκτορες και εξωτερικοί ερευνητές) υλοποιούν Εθνικά, ευρωπαϊκά και εσωτερικά έργα, με δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά/συνέδρια και βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Είναι μια διεπιστημονική ομάδα, που αποτελείται από Μηχανικούς, Ψυχολόγους, Δασκάλους, Αρχιτέκτονες, Κοινωνικούς Επιστήμονες και ειδικούς STEM. Η LIRES είναι καλά εξοπλισμένη σε υποδομές, λογισμικό και υλικό για την ανάπτυξη ρομποτικών εξαρτημάτων, ρομποτικών συστημάτων και τεχνολογιών ρομποτικών συστημάτων. Επιπλέον, με συνεχή συμμετοχή ανταγωνιστικά προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης, χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, η Γ.Γ.Ε.Τ. και βιομηχανικούς εταίρους.

Η LIRES διαθέτει εξαιρετική τεχνογνωσία σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού και της υλοποίησης ρομποτικών συστημάτων με κοινωνικό, παιδαγωγικό και βιομηχανικό χαρακτήρα.

Το εργαστήριο LIRES υποστηρίζει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Επιστήμες της Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης» στην υλοποίηση της έρευνας με την ανάπτυξη τεχνολογικών και λογισμικού.

Το εργαστήριο LIRES υποστηρίζει επίσης κοινωνικές δράσεις σε συνεργασία με υπηρεσίες και κοινωνικούς φορείς. Παράλληλα, εποπτεύεται από την Ακαδημία Ρομποτικής του UoM (https://robotics.uom.gr), τα μαθήματα της οποίας παρακολουθούν μαθητές όλων των ηλικιών σε όλη την Ελλάδα.